Brouwproces
Slider

1. Mout malen

Alles begint bij de mout. Dit is graan dat gekiemd en gedroogd is. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, hoe donkerder de mout en het bier. Die gaan we grof malen, om later de suikers eruit te kunnen halen en te laten vergisten.

2. Maïschen

De gemalen mout wordt op een gecontroleerde manier gemengd met water, eventueel aangezuurd en dan begint het brouwproces in de brouwketel. We gaan het beslag op verschillende temperaturen en een vooraf bepaalde duur verwarmen.

3. Filteren

Daarna wordt het beslag naar de filterkuip overgepompt waar we het even laten rusten. Wanneer alle vaste deeltjes naar de bodem zijn gezakt, kan het filteren beginnen. Wat er nadien in de filterkuip overblijft, noemt men draf. Dit is een zoet, eiwitrijk afvalproduct dat gebruikt wordt als krachtvoeder voor koeien. De draf van Craywinckelhof gaat naar het melkveebedrijf van de broer van Louis, Hugo.

4. Koken

Vervolgens wordt het wort minimum 60 minuten gekookt. Tijdens het koken worden er eventueel hoppen en kruiden toegevoegd, die de smaak van het eindproduct mee bepalen.

5. Rotapool

Na het koken wordt het wort overgepompt naar de rotapool/whirlpool. Het bier wordt er centrifugaal in gepompt en de vaste deeltjes zakken tijdens het koelen naar het midden van de bodem.

6. Naar fermentatietank

Wanneer het wort afgekoeld is, wordt het naar de fermentatietank gepompt. Daar blijft het een aantal weken gisten aan 25°C. Dit zorgt voor de vorming van alcohol en koolstofdioxide.

7. Plato meten

Om te controleren hoe het bier in de fermentatietank evolueert moet regelmatig de densiteit, uitgedrukt in graden plato gemeten worden. Dit is om te controleren hoe ver het bier al uitgegist is. Indien het voldoende uitgegist is, kan het gekoeld en weldra gebotteld worden.

8. Bottelen

Bottelen gebeurt bij Brouwerij Craywinckelhof volledig in eigen huis. We zijn momenteel uitgerust met een bottellijn die zo’n 400 à 500 liter per uur kan bottelen.

9. Schenken & genieten

Wanneer het bier heel dit proces heeft doorlopen, wordt ons werk eindelijk beloond en kunnen we proeven van het lekkere eindresultaat!