Geschiedenis
Slider
Brouwerij Craywinckel vroeger…

Even neem ik u mee terug naar de tweede helft van de negentiende eeuw, naar het heuvelend Hageland in Vlaams-Brabant. Vanuit Leuven slingert een tolweg zich naar Diest. Vermoeiend voor paard en menner. Halfweg, in Lubbeek, kan even halt worden gehouden bij de grote vierkantshoeve Craywinckel: een obligate stop. Hier vindt het paard hooi en haver en de menner een flinke pot boerderijbier.
Rond 1893 begon Germaan Van Obbergen met het brouwen van bier op boerderij Craywinckel. Men deed dit destijds voornamelijk met wintergerst, om op die manier ook in de winter een nuttige opbrengst van het veld te hebben.
De brouwmethodes waren destijds uiteraard totaal anders; de mout werd gedroogd op de moutzolder, men vergistte het bier in houten vaten, het bier werd bewaard in tonnen van 20 à 25 liter. Water voor het brouwproces werd manueel opgehaald uit de 3 waterputten die op hoeve aanwezig waren. Van de oorspronkelijke naam van het bier is niets bekend, maar men weet wel dat het in de omgeving bekend stond als “Bier Van Obbergen”.
Deze jarenlange brouwtraditie op boerderij Craywinckel werd tijdens de eerste wereldoorlog echter plots een halt toegeroepen toen de Duitse bezetter het brouwmateriaal in beslag nam, om zwart brouwen te voorkomen en het koper te gebruiken in de oorlogsindustrie.
Decennia lang ging boerderij Craywinckel verder zonder brouwerij. Hier kwam echter verandering in toen Louis Schrevens, een boerenzoon uit de buurt, in de jaren ‘70 zijn oog liet vallen op de dochter uit Craywinckel en dat was het begin van een droom die werkelijkheid werd. Louis, gepassioneerd door Schotland en gediplomeerd brouwer, droomde ervan om de brouwerij terug in ere te herstellen.
In 2007 was het eindelijk zo ver. Samen met zijn zoon Peter en nauwlettend oog van zijn oude schoonvader begon Louis aan de verbouwingen op de boerderij en dat was dan ook meteen de start van Craywinckelhof. Na jarenlange verbouwingen, mag het resultaat er zijn: een prachtige gerestaureerde vierkantshoeve die onderdak biedt aan de brouwerij/distilleerderij, een trefcentrum voor streekgastronomie en een exclusieve Bed & Breakfast.

Brouwerij Craywinckelhof vandaag…

Vandaag wordt er in Brouwerij Craywinckelhof bijna dagelijks bier gebrouwen of spirits gedistilleerd en houden we op die manier een oude traditie in ere.
Het brouwproces verschilt echter wel wat van vroeger, Brouwerij Craywinckelhof is uitgerust met de modernste technieken en werkt dagelijks aan het optimaliseren van haar brouwproces. In samenwerking met studenten van KULeuven en UGent probeert Craywinckelhof zijn technieken en efficiëntie te verhogen en geven we de kans aan studenten om praktijkervaring op te doen.
Brouwerij Craywinckelhof is uitgegroeid tot een micro-brouwerij met een capaciteit van 800 liter per brouwsel, dagelijks kunnen er zo’n 3 brouwsels afgewerkt worden en worden onze afgewerkte bieren gebotteld in onze eigen bottellijn.

Wilt U de rijke geschiedenis van Craywinckelhof ontdekken en wat meer te weten komen over onze brouwerij/distilleerderij? Kom ons dan zeker bezoeken en proef ons vakmanschap!