onze leveranciers voor de streekbistro

Streekproducenten

Onze streekproducenten

Uiteraard kan je op onze menukaart al onze eigen brouwsels en distillaten terugvinden. Geniet van onze verschillende bieren, jenevers, likeuren en gin, als drankje maar even goed verwerkt in een gerecht door chef Wim. Meer informatie over onze eigen producten vind je uiteraard hier.

Maar naast onze eigen producten, hebben we uiteraard ook een hart voor onze streek en proberen we zoveel mogelijk met streekeigen pareltjes te werken: van de charcuterie en het vlees, over de vis en de wijnen, tot de koffie en desserts toe. Hier lichten we graag wat meer toe over deze straffe streekproducenten.

Beenhouwerij Vangramberen

Beenhouwerij Vangramberen is een begrip in het Hageland. Als je een blik werpt op de vleeswaren in de toonbank weet je meteen waarom. De streekproducten zijn er massaal aanwezig: Vertrijkse sla, zwarte en witte pensen, schelmenrol, bodelapjes, Hagelandse boerenhesp, Hermessteak,  witloofpaté, appelpaté en veel meer lekkernijen. Sinds 1979 wordt er gewerkt volgens het groenteboerprincipe: vers aankopen, vers verwerken en vers verkopen. Alle vlees wordt in huis versneden en alle charcuterie en salades worden zelf bereid volgens traditionele recepten.

Nonkel André

Nonkel André is een hedendaags verhaal met respect en liefde voor een product uit het verleden.  Na een beroepsopleiding tot ambachtelijk ijsbereider begonnen ze een eigen ijsatelier. Ze maken een bewuste keuze om kleinschalig en lokaal te blijven. Veel proeven bij andere ijsmakers deed ze besluiten om te gaan voor roomijs zoals weleer. Vier basisingrediënten: melk, room, eigeel en suiker. Geen kleurstoffen, geen smaakversterkers en geen bewaarmiddelen. (H)eerlijk roomijs uit Sint-Joris-Weert.

Fruit Vanhellemont

Van pittige Jonagoldjenever en -likeur, tot vers appelsap en zoete appelconfituur. De creativiteit van de familie Vanhellemont kent geen grenzen als er fruit mee gemoeid is. Moeder Jeannine Nijs is de grote bedenker van de meeste producten en recepten. Ze startte het bedrijf in Meensel-Kiezegem in 1969 samen met man André. Zonen Mario en Gert stapten mee in de zaak en de familie werkte Fruitbedrijf Vanhellemont uit tot een begrip in de streek. Een milieuvriendelijk fruitteeltbedrijf maar ook zoveel meer!

Mosselen Michiels

De familie Michiels uit Tielt-Winge staat bekend als dé vis- en mosselleverancier voor het Hageland en de Kempen. Je vindt in dit familiebedrijf alleen maar de beste en verste vis en mosselen aan de scherpste prijzen!

Chardonnay Meerdael

Al in het jaar 1121 plantte hertog Godfried in Leuven een wijngaard aan. Paul Vleminckx en An Lefever deden het in 1994 ook, ditmaal met een handje deskundige hulp van specialisten uit de Champagnestreek. Eerst plantten ze in Oud-Heverlee 21.000 wijnstokken aan, maar de wijn werd zo goed gesmaakt dat dit al snel te weinig bleek. Vandaag groeien er op het prachtige wijndomein niet minder dan 60.000 druivenstokken. De edele Chardonnaydruif levert een mousserende Blanc de Blanc op, gemaakt volgens de méthode traditionelle. Dat is dezelfde methode die ook voor de productie van champagne wordt toegepast. 

Vishandel Vanzegbroeck

Overgrootmoeder Treske had in de jaren 20 van de vorige eeuw verschillende viskramen op de vismarkt in Leuven. In die periode heeft ze ook samen met overgrootvader Pierre een haringfabriek opgericht. Ze hadden destijds 150 mensen in dienst. Wat later openden ze hun eigen viswinkel op de huidige locatie in Leuven. Ondertussen houdt de familie de winkel al vier generaties lang met veel liefde en toewijding open.

Wijnkasteel Haksberg

Wijnkasteel Haksberg is een wijndomein van 20 ha bos- en parkgebied in het Hageland, met een landhuis uit de 19de eeuw, 3,5 ha wijngaarden en goede wijn. In de wijngaard staan traditionele druivenrassen zoals Dornfelder, Auxerrois, Chardonnay en Pinot Noir, en in de nieuwste aanplant de schimmelresistente Souvignier Gris en Muscaris. Er worden in de wijngaard geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt. Klassiek wieden en machinaal schoffelen zijn wel tijdrovender, maar veel milieuvriendelijker en uiteindelijk beter voor de wijn.

Kaasambacht Elsen

Met dertig jaar kennis van zaken is Elsen dagelijks trouw aan de traditie van het kaasambacht bij het proeven, selecteren, verzorgen en rijpen van kazen van goeden huize. De tijd en zorg die zij in hun rijpingskelders aan die kazen besteden, garandeert u volsmakelijke en karaktervolle kleinoden om verfijnd te genieten. Eens proeven?

Wijndomein Hoenshof

Prof. Dr. Ghislain Houben startte zijn wijnverhaal in het gehucht Hoenshoven te Borgloon. Wijnbouw is Ghislains passie. In 2002 plantte hij zijn eerste wijnranken op gronden die in de familie zijn sinds 1907. Ook zijn zoon Jeroen, die opgroeide tussen de wijnvaten, is gebeten door de wijnmicrobe. Samen bewerken ze 6,5 hectare aan wijngaarden, met maar liefst 30 verschillende druivenrassen. Ghislain heeft een uitzonderlijke kennis van het vinificatieproces. Zoals zijn titel al doet vermoeden is bestuderen en creëren zijn passie. Dit resulteert in een divers gamma aan wijnen die jaarlijks geproduceerd worden. Dit zijn zowel ‘klassieke’ witte en rode wijnen, als unieke creaties zoals wijn met bier of hop. De Hoenshofwijnen kapen jaarlijks medailles weg in de wedstrijd voor beste Belgische wijn.

Jos Theys Boerderij

Wekelijks worden er jonge kalfjes aangekocht bij Jos Theys. Ze worden ingedeeld in groepen volgens ras, geslacht, gewicht en groeicapaciteit. Een gedeelte zal als kalf opgekweekt worden, het andere deel als Junior Beef. Het Junior Beef krijgt vast voer op basis van granen, wat leidt tot helrood vlees van buitengewone smaak. Het kalfsvlees van Jos Theys wordt dan weer bejubeld door beenhouwers en restauranthouders. Het is overheerlijk vlees, mede doordat de kalveren vooral met melk worden gevoed, waardoor het vlees een mooie, lichtroze kleur krijgt.

Melkerhei

Rauwe melk: vol, vers en recht van de koe. In de glooiende velden van het Hageland, tussen Oplinter en Zoutleeuw, ligt de Melkerhei. Hier vindt u de puurste zuivelproducten uit de streek, gemaakt met veel passie. Rauwe melk, ambachtelijke boter, een heerlijke variatie aan harde en zachte kazen: deze producten gaan terug naar de basis. Gerrit, zoon Pieter en Martine runnen samen de Melkerhei. Alle 3 zijn ze expert op hun eigen gebied, melkvee houden, melk winnen en melk verwerken. Niels en Jonas de andere zonen des huizes dragen hun steentje bij in morele support. Wat dit gezin samen met de schoondochters sterk bindt is de gedeelde liefde voor pure producten, het respect voor de natuur en de passie in wat ze ondernemen.

Koffiebranderij ROM

Lutgarde Paeps schenkt je graag een kopje koffie uit in haar gezellige showroom in Boortmeerbeek. De koffiebonen komen rechtstreeks uit de koffiebranderij, verser dan dit kan niet. Haar ouders startten de branderij in 1967 en noemden de zaak naar Lutgarde’s moeder. Het groeide uit tot een familiebedrijf dat in Leuven en omstreken gekend is voor zijn kwaliteit en klantvriendelijkheid.
‘De ruwe, groene koffiebonen worden zorgvuldig geselecteerd en een langzame en zachte branding garandeert een aroma dat je tong streelt’, zegt Lutgarde fier. 

Ritchie

Er was eens de fifties, met zijn doo-wop rock, hoelahoep, Brigitte Bardot-in-bikini en … Ritchie: lekkere limonade van eigen bodem, lustig op de markt tot laat in de jaren 70. In die tijd nam Ritchie een lange, deugddoende vakantie en nu staat hij er weer, geüpdatet. Prettig bruisend als de tijd van toen en tegelijk helemaal mee met de 21e eeuw. Wie kan deze limonade beter tot leven brengen als de zoon van Ritchie-brouwer? Hij is reeds heel lang in de limonade thuis: jong geleerd, dat kun je wel zeggen van de kleine Jan Verlinden in de brouwerij in Lubbeek. Wat in de tijd het ijverige medewerkertje van papa Ritchie-brouwer was, is nu geestelijke vader van Ritchie 2.0.

Contacteer ons